Waterstofbrandstof produceert elektriciteit door zuurstof uit lucht en water te halen. Een rechte verbrandingsmotor die gebruikmaakt van zuurstof en fossiele brandstof wordt verbrand of anders geoxideerd, wat warmte en mechanische beweging produceert. Brandstofcel gebruikt ook oxidatie om de elektriciteit te maken. Als het wordt aangedreven door waterstof, is het enige bijproduct warmte en water. Brandstofcel is gemaakt van dunne platte cellen die samen elektriciteit produceren. Elektriciteit wordt gemaakt wanneer waterstof en zuurstof uit lucht worden geleverd aan protonvervangende membraan-waterstof-brandstofcelhoop. Er wordt voldoende elektriciteit geproduceerd om de elektrische voertuigen van stroom te voorzien.

Momenteel vindt u daar in de Verenigde Staten geen voertuigen op waterstof die voor het publiek worden geproduceerd, slechts enkele demonstratievoertuigen zijn daar op de weg te vinden. Zowel reizigersbussen als vrachtwagens voor langeafstandsvervoer worden voornamelijk gebruikt om brandstofcellen te testen en te tonen.

Japan heeft onlangs een hybride brandstofceltrein gemaakt die voor tweederde van het vermogen gebruikmaakt van dieselmotoren, en twee elektrische motoren die worden aangedreven door brandstofcellen zorgen voor een andere derde. Het bedrijf is net begonnen met het controleren en uitbreiden van deze voertuigen; Als gevolg hiervan zijn er geen betrouwbaarheidsgegevens beschikbaar. Het is ook te vroeg om te bepalen wat de prijs van de eerste productieauto’s in de nabije toekomst zal zijn.

Vanwege de huidige technologische en prijsbarrières en de behoefte aan communicatie om de voertuigen tegen te houden, kan het 10 of 20 jaar duren voordat de waterstofvoertuigen in productie zijn. Er zijn enkele waterstof-tankstations die voornamelijk zijn gebouwd om tentoongesteld te worden. Er moet veel worden getest en ontwikkeld voordat brandstofcellen worden gebruikt voor dagelijks gebruik. Enkele uitdagingen waarmee de industrie wordt geconfronteerd, zijn: verlaging van de kosten, het vergroten van de duurzaamheid onder zware omstandigheden en het vergroten van de betrouwbaarheid om betrouwbare energie te produceren.