Dieselbrandstof, de brandstof bij uitstek voor de meeste transport- en bootindustrieën van dit land, is meer vatbaar dan benzine voor problemen met onvolledige verbranding, afzettingen en slechte emissies. Afzettingen op injectoren, klep en in verbrandingskamers kunnen allemaal een negatief effect hebben op de prestaties van het voertuig en de boot. Dieselbrandstof van de ultra-laagzwavelige variant heeft veel minder natuurlijke smering dan voorheen, en alle # 2 dieselbrandstoffen hebben het potentieel voor geleerproblemen bij koud weer.

De neiging om dieselbrandstof op te slaan leidt tot mogelijke oxidatieve afbraak, vorming van schadelijk water in de opslagtank en microbiële aantasting van de brandstoftoevoer, waardoor het gebruik van een biocide nodig is om de infectie te elimineren. Dieselbrandstof drijft het merendeel van het wegtransport, het spoor en de grote zeevloten van dit land (evenals vele pleziervaartuigen) aan. In Europa komen dieselauto’s vaker voor dan hier in de Verenigde Staten.

Zeker, diesel biedt voordelen ten opzichte van benzine als voertuigbrandstof. Dieselmotoren zijn doorgaans efficiënter en vertrouwen op compressieontsteking dan op vonkontsteking. Ze gaan ook langer mee, wat een deel van de reden is dat ze universeel de voorkeur hebben voor grote industriële toepassingen. Dieselbrandstof brandt niet zo schoon als benzine.

Dit komt gedeeltelijk doordat diesel is samengesteld uit grotere, zwaardere koolwaterstofketenmoleculen. Grotere moleculen bevatten meer energie dan kortere moleculen (omdat ze meer koolstofbindingen bevatten om warmte-energie af te breken en vrij te geven) maar ze hebben ook een grotere kans om niet volledig te verbranden. Als ze niet volledig verbranden, kunnen ze afzettingen vormen in de verbrandingskamer.

Wanneer afzettingen zich ophopen in de verbrandingskamer, verandert het het volume van de kamer en verhoogt vervolgens de minimale cetinwaarde van de brandstof die de motor nodig heeft om een ​​perfecte verbranding in het bovenste dode punt en maximale brandstofverbranding op het juiste moment te behouden. Hetzelfde effect treedt ook op bij benzinemotoren, waar afzettingen in de verbrandingskamer het minimum octaangetal aan het begin van de levensduur van de motor met verschillende punten verhogen.