We trappen een open deur in wanneer we je vertellen dat het afsluiten van een autoverzekering op verschillende manieren kan gebeuren. We maken op dit vlak onder meer een onderscheid tussen enerzijds de standaard autoverzekering voor particulieren en anderzijds de zakelijke autoverzekering. In de basis zijn deze twee autoverzekeringen min of meer hetzelfde. Dat betekent dat ze allebei kunnen worden afgesloten met een dekking uitsluitend voor derden, maar ook met allerhande dekkingen voor eigen schade. Wil jij ook graag ontdekken wat nu precies de belangrijkste aandachtspunten zijn bij het afsluiten van zo’n zakelijke autoverzekering? Lees dan vooral snel even de onderstaande informatie!

            Welke zakelijke autoverzekeringen bestaan er?

Zou je graag een zakelijke autoverzekering willen afsluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat ook voor dit type van verzekering geldt dat ze op meerdere manieren kan worden afgesloten. In eerste instantie is het uiteraard mogelijk om uitsluitend te kiezen voor de wettelijk verplichte autoverzekering, maar er is meer. Zou jij graag te weten willen komen welk type zakelijke autoverzekering voor jou nu precies de meest interessante keuze is? Dan kan het onderstaande overzicht je daar ongetwijfeld bij helpen.

               1.) De zakelijke WA-verzekering

De eerste autoverzekering voor zakelijke doeleinden die kan worden afgesloten is de zogenaamde WA-verzekering. Het gaat hierbij om de enige van alle autoverzekeringen die beschikt over een wettelijk verplicht karakter. Dat is grotendeels te wijten aan het feit dat deze verzekering enkel en alleen een dekking biedt voor schade ten opzichte van derden. Met andere woorden, het afsluiten van dit type van autoverzekering zorgt er niet voor dat er een dekking wordt geboden voor schade die je eigen auto oploopt. Dat is in eerste instantie uiteraard een tikkeltje vervelend, maar anderzijds zorgt dit er wel voor dat de verzekeringspremie zeer sterk binnen de perken kan worden gehouden. Dit type van zakelijke verzekering voor je auto wordt voornamelijk aangeraden wanneer je een voordelige (tweedehandse) auto hebt gekocht of wanneer de auto niet zoveel kilometers zal maken.

               2.) De zakelijke beperkt cascoverzekering

De tweede autoverzekering die je kan afsluiten is de zakelijke, beperkt cascoverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die als het ware de gulden middenweg vormt tussen enerzijds de WA-verzekering en de zakelijke allrisk autoverzekering. Dit betekent concreet dat de WA-dekking is inbegrepen, maar daarnaast wordt er ook bepaalde schade aan het eigen voertuig verzekerd. Het gaat hierbij concreet om de schade zoals hieronder aangegeven:

 

 1. Schade als gevolg van brand, water en een blikseminslag;
 2. Schade veroorzaakt door een natuurramp;
 3. Een sterretje in de voorruit of andere glasschade;
 4. Schade als gevolg van een aanrijding met een dier;
 5. Schade ten gevolge van een inbraak, vandalisme, diefstal, etc.;

 

Ben je op zoek naar een betaalbare zakelijke autoverzekering waarbij je toch kan rekenen op de dekking van bepaalde schade aan de eigen auto? Dan kan deze beperkt casco autoverzekering afsluiten een potentieel interessante keuze zijn.

               3.) De zakelijke allrisk autoverzekering

Het derde type zakelijke autoverzekering die je zou kunnen afsluiten is de allrisk verzekering. Zoals de naam laat vermoeden geldt voor deze verzekering dat ze alle mogelijke dekkingen voor je auto bevat. Dit betekent uiteraard dat je niet alleen kan rekenen op bijstand voor het vergoeden van de schade aan derden, maar ook voor deze aan je eigen auto. De dekkingen waar je onder meer in het geval van een zakelijke allrisk autoverzekering op kan rekenen hebben we middels het onderstaande overzicht even op een rijtje gezet:

 

 • De dekking voor schade aan derden (dus de WA-dekking);
 • Schade veroorzaakt door brand en water en natuurrampen;
 • Schade als gevolg van inbraak, diefstal of vandalisme;
 • Schade veroorzaakt door een aanrijding met een dier;
 • Schade die zelf wordt veroorzaakt aan de eigen auto;

 

De schade die zelf wordt veroorzaakt aan het eigen voertuig kan behoorlijk wat zijn. In eerste instantie gaat het daarbij natuurlijk om de schade die je auto oploopt als gevolg van een ongeval met verwijtbare schade. Echter wordt ook andere eigen schade verzekerd. Wat bijvoorbeeld te denken van het moment waarop je bijvoorbeeld een paaltje aanrijdt? Ook de schade die daaruit voortvloeit wordt verzekerd door middel van een allrisk autoverzekering.

 

Belangrijk om rekening mee te houden bij een allrisk zakelijke autoverzekering afsluiten heeft betrekking tot het feit dat enkel niet opzettelijk veroorzaakte schade is verzekerd. Wanneer je dus met andere woorden met opzet schade aanbrengt aan je voertuig zal de verzekering niet tussenkomen in de geleden schade en de daaraan verbonden financiële gevolgen.

            Besparen op een zakelijke autoverzekering, hoe doe je dat?

Nu je, je bewust bent van de verschillende soorten zakelijke autoverzekeringen die er allemaal bestaan is het wellicht interessant om je ook even te verdiepen in de mogelijkheden die er bestaan om de kostprijs van deze verzekering te drukken. Niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven is het namelijk uiteraard belangrijk om de financiële impact van hun autoverzekering zo beperkt mogelijk te houden. Wil jij ook ontdekken hoe te besparen op de kostprijs van je zakelijke autoverzekering? Verdiep je dan zeker even in de onderstaande tips.

 

 1. Sluit geen overbodige dekkingen af voor je autoverzekering;
 2. Probeer het eigen risico te optimaliseren;
 3. Sluit geen overbodige dekkingen af;

 

Heb je nog geen nieuw bedrijfsvoertuig aangekocht? In dat geval is er nog een ander belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Het is namelijk zo dat ook de specificaties van de auto die je wenst te laten verzekeren een bepaalde invloed hebben op de hoogte van de verzekeringspremie die moet worden betaald. Wil je een echt voordelige zakelijke autoverzekering kunnen afsluiten? Dan kan het dus de moeite waard zijn om daarvoor te kiezen voor een auto met beperkte specificaties. Let ook op met het aankopen van een cabrio. Dit type van auto kan de verzekeringspremie ook aanzienlijk beïnvloeden.

            Denk goed na over het afsluiten van je zakelijke autoverzekering

Je autoverzekering zakelijk geregeld hebben? Alle aangegeven informatie op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat er behoorlijk wat verschillende zaken zijn om rekening mee te houden voor wat het afsluiten van een zakelijke autoverzekering betreft. Wil je dus met andere woorden een dergelijke verzekering afsluiten voor je nieuwe, zakelijke auto? Dan is het altijd interessant om je even grondig te verdiepen in de verschillende soorten zakelijke autoverzekeringen die er allemaal op de markt bestaan.