In 2009 brak Nederland door de grens van 7,5 miljoen geregistreerde auto’s in het verkeer. In 2016 gingen we over de 8 miljoen heen en in 2019 tikten we de 8,5 miljoen aan. Begin 2020 waren er maar liefst 8,7 miljoen auto’s die in Nederland een eigenaar gevonden hadden. Of andersom natuurlijk. Het toont maar weer eens aan hoe afhankelijk we eigenlijk van onze auto’s zijn. Bijvoorbeeld om naar het werk te komen, om de kinderen naar school te brengen en uiteraard ook voor de wekelijkse boodschappen, want die passen niet in de fietstassen.

Wat doe jij eigenlijk wanneer je schade aan je auto hebt, je auto eigenlijk aan vervanging toe is of zelfs compleet de geest gegeven heeft?

Wanneer rijden we niet meer met de auto door?

De meest gebruikelijke reden om de auto te laten staan, is wanneer deze ondeugdelijk geworden is. Dat is onder andere het geval bij afkeur bij de apk, maar ook wanneer de auto gewoon niet meer aan de verkeerseisen voldoet. Dat kan zijn omdat de koplampen het bijvoorbeeld niet meer doen, of omdat er voorruitschade aanwezig is.

Lang niet alle schade aan de voorruit betekent dat de autoruit vervangen moet worden overigens. De autoruit vervangen is noodzakelijk wanneer de schade in het zichtveld van de bestuurder zit en het gaat om een ster met een diameter van minstens 20 millimeter of een vertakte scheur. In alle andere gevallen mag u gewoon doorrijden.

Wanneer kiezen we voor vervangen?

We vervangen de auto doorgaans wanneer we nog een leuk bedrag voor de auto kunnen krijgen en al een ander model op het oog hebben. Bij veel dealers kan zelfs gekozen worden voor inruil. Je hebt dan vrij weinig omkijken naar het vervangen van de auto, maar het betekent tegelijkertijd dat je een minimaal bedrag voor je auto terugkrijgt. Zó schappelijk is de autohandelaar namelijk niet; hij moet immers ook geld kunnen verdienen aan jouw auto.

Heb je geen auto meer nodig, bijvoorbeeld omdat jij of je partner thuiswerkt nu? Dan kun je ook kiezen voor verkopen. Het voordeel aan verkopen is dat er veel vaste en incidentele kosten wegvallen, waardoor je geld overhoudt. Dat is direct de reden waarom veel huishoudens overwegen om niet twee auto’s op de oprit te hebben, maar terug te gaan naar één.

Wanneer kiezen we voor repareren?

Bij het repareren van de auto komt altijd het een en ander kijken. Je kunt ervoor kiezen om gewoon direct naar de garage te rijden, maar vaak is het eerst wikken en wegen voordat hiertoe besloten wordt. Wat is de huidige dagwaarde van de auto? Hoeveel kilometer heeft de auto op de teller? Wat zijn de geschatte kosten van de reparatie en is de auto dit eigenlijk nog wel waard?

Bij ingrijpende reparaties (denk aan het vervangen van een distributieriem of zoeken van een lek in de airconditioning), bestaan de kosten voornamelijk uit het uurloon van de monteur. Ben je zelf handig en heb je de technische kennis die je nodig hebt om de auto zelf te repareren? Dan is het vaak makkelijker om dit binnen een bepaald budget te houden. Let er wel op dat je kwalitatieve materialen gebruikt. De waterpomp vervangen door een spotgoedkoop exemplaar van Wish lijkt aantrekkelijk, maar uiteindelijk kan je dit je complete motorblok kosten.

Nog even terug naar die schade in de voorruit. Ben je van plan om zelf de voorruit te vervangen? Doe dit dan alleen wanneer je de technische kennis hebt, plus genoeg ruimte om droog aan het werk te gaan. Heb je eigenlijk vrij weinig kennis van ruitvervanging, maar wil je toch op de kosten besparen? Kijk dan eens naar de manier om de kosten te drukken op een slimme manier in de voorgaande link naar Het Dagblad van het Noorden.

Welke optie past het beste bij jou?

Ben je je auto zat of moeten er reparaties uitgevoerd worden? Ga dan eerst eens na of je echt een eigen auto nodig hebt of niet. Heb je een auto nodig? Kijk dan of de auto de reparaties waard is en hoe je de kosten hiervan (op een goede en verantwoorde) manier kunt drukken. Wil je niet verder met je auto of is het repareren simpelweg duurder dan de auto zelf op dit moment? Dan is het vervangen van de auto waarschijnlijk een beter idee, zeker wanneer je ergens een leuke deal kunt vinden. Let er wel op dat je een goede auto koopt, anders kun je weer opnieuw beginnen!