Voor iedere onderneming is het belangrijk dat het bedrijfsproces binnen een magazijn of warehouse vlekkeloos verloopt. Bedrijven steken om deze reden veel tijd en energie in deze processen. Voor het laden, lossen, transporteren of opslaan van goederen moet je onderneming de beschikking hebben over de juiste interne transportmiddelen. Een tweedehands heftruck of een stapelaar tweedehands kun je hierbij goed van dienst zijn. Een stapelaar tweedehands is geschikt voor verticaal transport. Het is de eenvoudigste tweedehands heftruck om een pallet verticaal te verplaatsen. Een stapelaar tweedehands heeft geen contragewicht, maar maakt gebruik van steunpoten met wielen. Deze zitten gemonteerd onder de vorken en hierdoor blijft de heftruck overeind. Een stapelaar is om deze reden ideaal voor kleine gangpaden van wege zijn kleine draaicirkel.

 

Wat moet je weten over een stapelaar

Een stapelaar binnen een magazijn of warehouse heeft ook een nadeel, aangezien je namelijk niet alle soorten pallets op kunt pakken en kunt verplaatsen. Het is belangrijk dat een pallet aan de onderkant open is. Op het moment dat je met een stapelaar een pallet wilt verplaatsen met onderplanken dan lukt dit niet en zak de stapelaar de pallet uit elkaar trekken. Om deze reden moet je bedenken dat als je een standaard stapelaar gebruikt deze het beste geschikt is voor Europallets. Bij Europallets lopen de onderplanken in de lengte en kun je kiezen voor een breedspoor stapelaar of een contragewicht stapelaar. Ook deze hebben weer nadelen dus bekijk goed welke stapelaar geschikt is voor in je warehouse of magazijn.

 

Een breedspoor of contragewicht stapelaar

Bij een breedspoor stapelaar ga je het probleem met de onderplanken uit de weg. De steunpoten van deze stapelaar zitten links en rechts bevestigd van de pallets die je op moet heffen in plaats van onder de vorken. Het nadeel van deze tweedehands heftruck is dat de constructie tevens de breedte van de heftruck is. Deze is erg groot en hierdoor kun je de pallets niet strak naast elkaar op de grond plaatsen. Je kunt ook kiezen voor een contra gewicht stapelaar. Dit is een loop heftruck die je met een dissel bedient. Het nadeel hiervan is dat het contragewicht een negatieve invloed heeft op de lengte van de truck. Deze contragewicht stapelaar neemt in de gangpaden veel meer ruimte in beslag dan een gewone heftruck. Kijk dus van tevoren welk soort gebruikte heftruck het beste geschikt is voor je persoonlijke situatie.