Nederland telt zeer veel verschillende koeriersbedrijven. Elk koeriersbedrijf belooft dat zij zeer snel op locatie kunnen zijn en de pakketten snel en voordelig naar de ontvanger kunnen brengen. Wij deden landelijk onderzoek naar de haalbaarheid van de “Binnen 45 op de stoep” belofte.

Bijna elk koeriersbedrijf kon de belofte nakomen. Toch waren er in bepaalde steden omstandigheden aanwezig, waardoor de belofte niet nagekomen kon worden.

Koeriersbedrijven in Oldenzaal

Ons eerste onderzoek deden we in Oldenzaal. Hier belden we drie verschillende koeriersbedrijven:

We vroegen of het te versturen pakket kon worden opgepikt in het centrum van Oldenzaal op een relatief drukke winkeldag. Ondanks de vervelende omstandigheden waar de koeriers mee te maken hadden wisten alle koeriers op tijd te zijn.

Koeriersbedrijven in Stadskanaal

Dit onderzoek herhaalde we in Stadskanaal en we lieten opnieuw drie koeriersbedrijven uit de omgeving van Stadskanaal een pakketje ophalen. Dit keer deden we het met een spoedkoerier oproep net voor middernacht (23:50). We weten dat de meeste koeriersbedrijven dan moeite hebben om de planning rond te krijgen. We vroegen de bedrijven of ze zo snel mogelijk een pakket om konden halen bij familiehuis de Zwaluw.

We belden hiervoor weer een drietal koeriers uit de buurt:

Tot onze verbazing werden we zeer snel geholpen. Ondanks het slechte weer van die dag waren alle koeriers binnen 25 minuten op de locatie aanwezig!

Hoe kunnen koeriers zo snel op locatie zijn?

Veel koeriersbedrijven hebben een zeer groot netwerk met rijdende koeriers. Ze hebben vaak een landelijke dekking omdat er simpelweg altijd wel ergens een koerier in de buurt is. De planning van het koeriersbedrijf kijkt welke koerier het dichts in de buurt is en stuurt ze vervolgens de opdracht door. Dankzij deze manier van werken kunnen pakketten door Nederland efficiënt en dus goedkoop worden verstuurd.

Door de spectaculaire stijging van het aantal te versturen pakketten zijn er steeds meer mensen het koeriersvak gaan uitoefenen waardoor de dekkingsgraad met nog vele procenten is gestegen.