Je hebt vast wel eens gehoord van hydraulisch gereedschap. Dat is gereedschap dat gebruik maakt van hydraulisch vloeistof waardoor er meer kracht kan worden uitgeoefend zonder dat het jou extra moeite of kracht kost. Dat is natuurlijk heel erg handig. Maar heb je ook wel eens gehoord van een hydraulic ram? En wat doet deze precies?

Hydraulisch gereedschap

Om te begrijpen wat de cutter of de ram doet, is het eerst belangrijk om te weten hoe hydraulisch gereedschap nu precies werkt. Zo weet je ook gelijk waarom een hydraulische cutter levens kan redden. Hydraulisch gereedschap wordt altijd gebruikt bij klussen waar het nodig is dat er veel kracht uitgeoefend wordt. Maar hoe werkt het gereedschap precies? In het gereedschap zit vaak hydraulische olie. Deze olie staat onder een grote druk. Deze olie heeft zelf niet de eigenschap om samen te drukken. Als je deze vloeistof door het gereedschap laat gaan, dan ontstaat er een hydraulische kracht waardoor je het gereedschap makkelijk kan hanteren.

Een hydraulische ram

Maar wat is nu een hydraulische ram. Dit is een cilinder die in een rechte lijn werkt op hydraulische kracht. Door middel van drukkracht krijg dit gereedschap alle kracht die het nodig heeft. Dit stuk gereedschap is niet gemaakt voor trekkracht. Je kunt onderdelen uit elkaar drukken, bijvoorbeeld als iemand klem zit. Je hebt verschillende versies van de hydraulic ram. Je kunt er eentje hebben die bestaat uit één cilinder, maar daarnaast kan je er ook een hebben die bestaat uit meerdere cilinders. Sommige soorten binnen de categorie hydraulic ram zijn gebouwd als een telescoop. Hierdoor kan de ram worden uitgebouwd en is deze qua lengte groter. Qua kracht zal het niet veel verschil uitmaken.

Wat is een hydraulic cutter?

Net zoals een hydraulische ram, is een hydraulic cutter een stuk gereedschap dat werkt op hydraulische olie. Een van de belangrijkste eigenschappen van dit stuk gereedschap is dat het werkt zoals een schaar. Je kunt er dus grote objecten mee knippen. Doordat je veel kracht kan zetten omdat er gebruik wordt gemaakt van hydraulische olie, is het geen enkel probleem om grote en wat zwaardere objecten te knippen. Dit is ook handig wanneer je op zoek bent naar een manier om mensen te bevrijden. Als iemand bijvoorbeeld klem zit tussen zwaardere objecten dan is het mogelijk om deze persoon door middel van deze cutter te bevrijden.