BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit is een belasting op nieuwe personenauto’s, bestelauto’s en motorrijwielen in Nederland en moet betaald worden voor ieder nieuw aangekocht voertuig in Nederland of wanneer een buitenlands voertuig in Nederland geïmporteerd wordt. Deze belasting wordt geheven aan de belastingplichtige op wiens naam het kenteken geregistreerd is op het moment dat een auto, bestelauto of motorrijwiel geregistreerd wordt.

Wanneer moet je aangifte van de BPM doen

Als je in Nederland een nieuwe auto, bestelauto of motor koopt, dan doet de importeur de aangifte en zit de BPM in de nieuwprijs berekend. Je moet wel zelf BPM-aangifte doen in de volgende gevallen:

  • Je hebt een auto, bestelauto of motor uit het buitenland geïmporteerd naar Nederland (bron: easyimport.nl).
  • Je hebt in Nederland of in het buitenland een bestelauto gekocht die in gebruik genomen is op of na 1 juli 2005 en je voldoet niet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling (http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/bpm/vrijstelling/ondernemersregeling).
  • Je hebt een bestelauto omgevormd tot personenauto.
  • Je hebt een personenauto, bestelauto of motor met buitenlands kenteken gekocht die in gebruik genomen is op of na 1 juli 2005.
  • Je hebt een personenauto, bestelauto of motor met buitenlands kenteken geleend, gehuurd of geleaset voor maximum 4 jaar (je betaalt alleen BPM voor de duur van het huur- of leasecontract).
  • Je hebt de motor van je personenauto binnen 3 jaar na inschrijving vervangen en de CO2-uitstoot van de nieuwe motor is hoger dan de CO2-uitstoot waarvoor de belasting is betaald.

Vooraleer je aangifte kunt doen van de BPM moet de personenauto, bestelauto of motor eerst gekeurd worden door de RDW, dit kan gebeuren bij een RDW-keuringsstation naar keuze. Na de keuring krijg je een ‘Formulier t.b.v. BPM-aangifte’ dat je aan de belastingdienst moet bezorgen. Na betaling van de BPM zal de RDW een kentekenbewijs afleveren en kun je kentekenplaten laten maken. Tip: bezoek easyimport voor een kosteloze indicatie van de BPM.

Hoeveel BPM moet je betalen

De BPM voor een personenauto wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot. Voor een bestelauto, kampeerauto of motor wordt de BPM berekend aan de hand van de nettocatalogusprijs. Voor een personenauto met een dieselmotor moet je een toeslag betalen indien de CO2-uitstoot hoger is dan 67 gram/km.

In de volgende gevallen betaal je geen BPM:

  • De personenauto, bestelauto, kampeerauto of motor heeft een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer.
  • Het motorrijtuig is 25 jaar of ouder.